Neked mi jut eszedbe a téli kertről? Növények? Hobbiszoba? Dolgozószoba? Akár egy plusz szoba extra hangulattal? Rengeteg lehetőség rejlik ebben a helyiségben, amely könnyedén élőtérré is alakítható! Hogyan alakult ki a téli kert és miért jó? Hogyan rendezd be? Ha Te is szeretsz a természetben lenni vagy csak elvonulni egy külön helyiségbe, ezt a cikket mindenképpen olvasd el!

 

Hogyan alakult ki a téli kert?

 

Fantasztikus érzés tavaszi, nyári, kora őszi időben a teraszon üldögélni, olvasni, beszélgetni. Összejöveteleket tartani vagy csak egymagunkban virágokat gondozni, esetleg jógázni.
Azonban ha nincsen egy fedett rész a fejünk felett, könnyen elronthatja meghitt szórakozásunkat egy hirtelen jött vihar, esőzés, de akár a tűző nap is. Kezdetben ezért is volt célszerű egy előtetőt építeni, akár fából, nem túlgondolva ezt a problémát.

A hidegebb idők beköszöntével újabb kérdések merülnek fel. Nem csak, hogy hűvös van már itt ücsörögni, de hova tegyük a leandert, a pálmát és egyéb kedvenc növényeinket, melyeket szeretnénk megóvni a fagytól?
Innen jöhetett az ötlet a terasz beépítésére eltolhatós üvegekkel, ami a téli kert elnevezést kapta. Az üveggel való beépítés azért is praktikus, mert a téli kertet jellemzően nem szokták fűteni, viszont ahogy a nap besüt, kellemesen fel tudja melegíteni napközben az egészet. Ehhez alkalmazható segéd fűtés is – erre még a későbbiekben adunk plusz tippet!

 

 

Hogyan alakítsuk ki a téli kertet?

 

A téli kert aljzatára, ajánljuk tégla alapanyagból készült járólapunkat (30x15x3 cm lapra vágott tégla), illetve a belső szeletet, ami méretéből fakadóan kiváló parketta minta rakására is.

Ezt megspékelhetjük párkány kialakításával, a még exkluzívabb megjelenésért. A párkányt ízlés szerint  készülhet  fektetett vagy állított párkányelemből – ez utóbbi használatával robosztusabb hatás érhető el. A párkányelemről részletesen a Stílus a párkányelem felhasználásában cikkünkben olvashatsz.

Egész tégla és párkányelem kombinációjával egyedi polcokat is kialakíthatunk virágaink számára, de akár képeket is kirakhatunk. Sőt, varázslatos vintage hangulatot érhetünk el egy pár fonott tárolóval, melyben azonnal megtaláljuk ritkán használatos, de folyton keresett eszközeinket!

 

A téli kert tartó oszlopai

 

Ha kifejezetten téli kert építése a célunk (nem pedig egy meglévő előtetővel rendelkező terasz átalakítása téli kertté), nem muszáj, hogy fa oszlopok legyenek azok, amik tartják ezt a tetőszerkezetet. Bájos, egyben markáns hatást érhetünk el tégla oszlopokkal, ezek közé beépítve az üveget. Ez különben praktikusabb abból a szempontból is, hogy nehezebb fához illeszteni az üveg berakást, ráadásul jobb lesz a tartása is és könnyen beépíthető.
A tégla természetességéből fakadóan kiválóan kombinálható fával, vassal, fémmel, de képzeld csak el milyen pazarul harmonizál a tégla oszlop a tégla aljzattal – akár megegyezőek, akár eltérőek a felhasznált tégla burkolatok! Üveg berakások oldalt, a hatásfokozás kedvéért pedig a tetőbe is beépíthetünk egy üveg felületet, amin keresztül hideg éjszakákon is a tiszta ég alatt élvezheted a csillagok látványát vagy éppen a hóesést, egyedi téli kertedből!

 

 

Az otthon melege a téli kertben

 

És ha már a hideg éjszakáknál tartunk.. Ahogy azt már említettük, jellemzően nem szokták fűteni a téli kertet, de miért ne tehetnéd meg? Nálunk a téli kertek netovábbja, ahol még egy kandalló is helyet kap! A kandalló oldalán kialakíthatsz ülőhelyet, de akár fekhelyet is, amit 1-2 párna és a kedvenc színű pokrócod segítségével azonnal otthonossá varázsolhatod! Ha szeretnéd a reggeli kávédat így fogyasztani, ajánljuk a Tégla kandalló cikkünket, amiben részletesen írunk erről a különleges fűtőtestről.

 

 

Így dobd fel téli kertedet!

 

Egy fal kirakása szeletelt tégla burkolattal mindig stílusos megoldás. A téli kert esetében mi arra szavazunk, hogy az oldalfalak legyenek üvegből, de persze szintén kiváló megoldás a 3:1 vagy 2:2 oldalfal-üveg kombináció is. Itt szintén csak a saját képzeleted szab határt!
Tedd hangulatosabbá égősorokkal, vagy egy egyszerű függönnyel, ami egy masnival könnyedén a tartó oszlopokhoz rögzíhető.

Ha téli kertedben valódi kert hatást szeretnéd kelteni, alakíts ki egy sziklakertet, melyet a falon használt burkolattal harmonizáló téglával szegélyezel!

Ha nagyobb területű helyiségben gondolkozol és vintage megszállott vagy, betervezhetsz plusz tartó oszlopokat, melyeket kiválóan tudsz hasznosítani dekorációként is. Futtass fel az oszlopokra borostyánt, vagy egyéb futónövényt, és pár kovácsolt vasból készült ülő alkalmatossággal minden nap saját tündér mesédben érezheted magad!

Ugye Te is jártál már olyan étteremben, vendéglőben, ahol fedett terasz van? Ha Te a gasztronómia, vagy a különleges borok megszállottja vagy, alakíts ki egy pultot téglából, fedd le gránitlappal és szerezz be pár, magasságban hozzá illő bárszékeket! Ettől kezdve saját téli kertedben úgy érezheted magad, mint egy előkelő étteremben – de ott talán nincs is ilyen pazar kilátás!

Leképezheted nappalidat is, ha baráti-családi összejövetelekre szeretnél különleges helyszínt: kanapé, szőnyeg és üvegasztal ugyanúgy elhelyezhető! Persze ez is lehet extravagáns egy tégla kandalló felett elhelyezett TV-vel..

Szerintünk sosem elég a téglából, de persze különbözőek vagyunk. Ezért is igyekszünk minél több ötletet adni. Ami éppen Neked megtetszik, ragadd meg, tedd magadévá és azt vidd tovább! Használj fel egy, vagy több ötletet, kombináld őket tetszés szerint! Ha a tégla nappalihoz, vagy a konyhához szeretnél plusz inspirációt erről is olvashatsz bővebben!

Ha neked már van téli kerted, vagy a mi inspirálásunkra belevágtál, oszd meg velünk! Készíts egy képet és küldd el nekünk!