Hűvösebb az idő, itt a tél és jön a Karácsony.. Neked is eszedbe jutott, hogy milyen jó lenne egy kandalló mellett olvasni, beszélgetni vagy akár csak TV-t nézni? Ha már rákerestél az interneten, bizonyára feltűnt, hogy rengeteg típus közül választhatsz. Mi most az egész tégla és szeletelt tégla felhasználásával készült tégla kandallókat fogjuk bemutatni. Mi a különbség a típusok között? Mert bizony van és nem csupán látványban, de kivitelezésben és funkcióban is! Otthon is elkészíthető? Milyen téglát és segédanyagokat használj? Mire vigyázz?

 

Tégla kandalló típusok

Alapvetően többféle tégla kandalló típus is létezik. Az egész kandalló kivitelezésről általánosságban elmondható, hogy a kandallók építésekor, illetve burkolásakor kisméretű téglát használunk. Ennek több oka is van:
– technikailag: jobban tagolható a tégla kandalló, ha kisméretű téglát használunk
– esztétikailag: még fenségesebb látványt érhetünk el, ha soronként 5 szelet tégla helyett 3-at használunk.

 

Autentikus, egész téglából épített kandalló

Ebben az esetben a kandalló egész téglából készül. Csakúgy, mint a kerítés esetében, létezik egész, illetve szeletelt tégla felhasználásával

épített kerítés. Erről bővebben olvashatsz Szeletelt tégla kerítés cikkünkben!
Színek tekintetében nincs túl sok lehetőség, vagy vörös színű téglából, vagy a sárgás színvilágú téglából készül. A dekorálást illetően kissé meg van kötve a kezünk, mivel az egész téglának szűkek a határai, nem tudunk belőle túl sok alakzatot vagy formát kiépíteni. Félreértés ne essék, ez a kandalló is pazar hangulatot ad otthonodnak, különlegességét pedig az egész téglák felhasználása adja!

 

Tégla kandalló szeletelt tégla burkolattal

Ez a típus nem egész téglából épült, hanem először is egy vázat készítenek neki. Ez a váz lehet gipszkartonból, itongból, stb… a fő szempont itt az, hogy olyan anyagot használnak a váz elkészítéséhez, amivel könnyen lehet kanyarodni, fordulni, tekeredni, vagy akár polcokat beleépíteni. Erre az elkészült vázra ragasztják rá a tégla burkolatot. Ebben az esetben már nagyobb a választási lehetőségünk színek, minták tekintetében is.

 

Hamis kandalló

A falban kialakított mélyedésbe helyezett vas kandalló. Ha valamilyen oknál kifolyólag Te emellett a típus mellett döntesz, de szeretnéd, hogy kandallód tégla ölelje körül, dekorációként a használt falfelületet dobd fel szeletelt téglával.
Ez az utóbbi ritkább típus, a sűrűbben előforduló, az egész téglából épített, autentikus, régi típusú tégla kandalló és az ezt másoló, többféle színnel és formával megvalósítható tégla burkolattal kirakott kandalló.

Kivitelezési tanácsok tégla kandallóhoz

 

Mind a kétféle rakási módhoz – az egész téglás és a szeletelt téglás verzióhoz is – ajánljuk ragasztóinkat, fugázóinkat és természetesen az impregnálót is. A segédanyagok műgyantás szerkezetének köszönhetően kiválóak a tégla kandallóhoz kialakításához, mivel bírják a hőtágulást.

 

Tégla kandalló kialakítása otthon

Az egész téglából kialakított autentikus kandalló kialakításához szakember szükséges, hiszen a téglák

felülelete nem illeszkedik tökéletesen, a sorok könnyen egyenetlenek lehetnek, végeredményképp pedig egy roskadozó látványú, kesze-kusza kandallót kaphatunk. Szeretnénk felhívni a figyelmet egy nagyon fontos dologra!

Ebben az esetben, mindenképpen kérd kandalló építő szakember segítségét, hogy tégla kandallód ne csak lenyűgöző, de biztonságos is legyen!

A kandalló építő szakember:

– kijelöli a tűzberendezés helyét

– beton alapzatot készít

– téglából, csempéből talpazatot épít

– gondoskodik a külső-belső szerelvényekről, ajtókról, szerkezeti egységekről

– a füstjáratokat kialakítja és ellenőrzi a légjáratokat
csak hogy egy pár dolgot említsünk!

A tégla kandalló hasznossága

Bár ha ügyesen alakítod ki szeletelt téglából készült kandallódat, kinézetre csak a hozzáértő szemek veszik észre a “csalást”, hiszen látványra ugyanolyan pazar megjelenésű, mint az egész téglából készült eredetije. A kivitelezés mellett azonban funkciójában is eltér az autentikus egész téglából készült kandalló.

 

  • Ha egész téglából készült a kandalló, akkor nagyobb a hőleadás, mivel az egész tégla magába szívja a meleget.
  • Ha tégla szeletből van, nem akkora a hőleadás. Ebben az esetben azt szokták csinálni – de ez megvalósítható az autentikus kandallónál is – hogy bevezetik a fűtésrendszer csöveit.

 

A kandallónak van belül egy levegős része, ahol értelemszerűen nagyon sok a forró levegő. Ezt a forró levegőt egy hőcserélő, feltekert cső szerkezettel beépítik a fűtésrendszerhez, mint fűtés kiegészítés. Így tehát akár egy kandallóval be lehet fűteni úgy a házat, hogy még csak be sem kapcsolod a gázt!

 

Élvezd a meleg szobát és kandallód fenséges látványát egy bögre forralt borral! Ugye milyen irigylésre méltó kép? Vágj bele, de ne kapkodd el, kezd a tervezéssel! Nézd meg burkolatainkat a webshopban, ha pedig szívesen olvasnál még tégla kandallóról és Karácsonyról, olvasd el a Karácsonyi dekoráció tégla felhasználásával cikket!

2 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] azonnal otthonossá varázsolhatod! Ha szeretnéd a reggeli kávédat így fogyasztani, ajánljuk a Tégla kandalló cikkünket, amiben részletesen írunk erről a különleges […]

  2. […] felkeltette az érdeklődésed, ajánjuk figyelmedben Tégla kandalló című cikkünket, melyben az egész illetve szeletelt tégla felhasználásával készített […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.