SZELETELT TÉGLABURKOLAT KIVITELEZÉSE HÁZILAG

Eszközök amire szükséged lesz:
-Vödör (akár felmosó vödör is lehet)
-Fúrógép
-Keverőszár (barkácsboltban kapható)
-Flexibilis burkolatragasztó
-Fándli
-Bordás glettvas
-Vízszintező
-Ceruza/filctoll
-2 db egyenes léc
-Mérőszalag

A ragasztót a vödörbe adagolás után vízzel keverjük mindaddig, amíg sima, lágy, krémes, nem túl folyékony állagot nem kapunk

Első lépésben a vödör egyharmadáig töltsünk vizet, majd szórjuk rá a ragasztót, a két anyag töltse ki a vödör 90%-át. Helyezzük fel a fúrószárat majd kezdjük el keverni a ragasztót, amíg sűrű-krémes állagot nem kapunk.

A falfelületre a burkolat felkerülése előtt ragasztót kenünk egy bordás glettvassal

A fándlival merjünk egy kis ragasztót a glettvasra, amit aztán helyezzünk a ragasztandó felülethez és egy határozott mozdulattal kenjük fel az anyagot kb 3 mm vastagon.

A fal előkészítésénél fontos a vízszintek kijelölése, összekötése

A legalsó sort állítsuk be a léc és a vízszintező segítségével, majd fixáljuk le a lécet, így elősegítve hogy az első sor vízszintes legyen.

Vízszintezésnél 20 centinként húzunk egy vonalat

A mérőszalagot húzzuk ki, majd a léctől 20 vagy 30 centiméter távolságra jelöljük meg a falat. Ugyan ezt ismételjük meg a fal többi részén is, majd egy másik léc segítségével kössük össze a jelöléseket, így feltükrözzük az alsó léc vízszintjét.

A tapadóhidat használat előtt egy bottal fel kell keverni

A burkolat ragasztásához készítsük elő a tapadóhidat ami a fal és a burkolat ragasztásához szükséges anyag. Nyissuk fel a vödröt, majd egy bot segítségével keverjük fel alaposan a folyadékot.

A tapadóhíd felkenése előtt el kell távolítani a port a téglaszeletek ragasztandó felületéről

2: Távolítsuk el a téglaszeletek hátoldaláról (ragasztandó felület) a port. Akár egy ecsettel akár a két tégla összedörzsölésével.

A portalanítást követően felkenjük a burkolat ragasztandó felére a tapadóhidat

3: Egy ecset segítségével kenjük fel a tapadóhidat a tégla ragasztandó oldalára illetve a falra ahova majd a téglaburkolat kerül.

A felkent ragasztót a bordás glettvas bordás részével bebordázzuk

4: Vigyük fel a ragasztót a kívánt felületre egy bordás glettvassal kb 0,5 cm vastagságban majd bordázzuk is be a ragasztót.

A ragasztó felkenése után elkezdhetjük felhelyezni a tégla szeleteket

5: Ragasszuk fel a téglát. Érdemes egyszerre kisebb felületen dolgozni, nehogy a ragasztó megkössön amíg ragasztunk. Pl: 1 m2 ragasztót felviszünk, bebordázzuk, felragasztjuk a téglát majd egy újabb részt ragasztózunk és ismét ragasztjuk a téglát.

A felragasztott burkolatok között távtartó tiplikkel vagy fugakereszttel tartjuk meg a kívánt távolságot

6: Helyezzünk fel távtartókat a téglaszeletek közé. Mi az egyszerűség kedvéért 10-es méretű tiplit használtunk.

A fugazsákot használat előtt a jelzett részen ferdén levágjuk

7: Bontsuk ki és vágjuk le a fugázó zsák végét. A megjelölt kék színű felületen vágjunk egy ÁTLÓS csíkot.

A fugát a fúróval és a rá csatlakoztatható keverőszárral olyan állagúra keverjük, hogy az ne legyen túl sűrű és kinyomható legyen a fugázó zsákból, de ne is legyen túl folyékony, nehogy kifolyjon a tégla szeletek közül

8: Keverjük be a fugázó anyagot. Szórjuk a zsákos anyagot egy vödörbe majd adagoljunk hozzá vizet addig, amíg nem lessz egy sűrű de homogén masszánk.

A fugát fánglival belehelyezzük a fugazsákba

9: Töltsük bele a kikevert anyagot a fugázó zsákba egy fándli segítségével. A zsákot ne töltsük tele, elég egy majdnem teli fándli. Amikor benne van az anyag, óvatosan csavarjuk meg a zsák nagyobb nyílása felőli részt, hogy könnyebb legyen kinyomni a fugát.

A fugazsákot vízszintesen tartva benyomjuk az anyagot a tégla szeletek közötti résekbe

10: Nyomjuk a téglaszeletek közé az anyagot. Szépen egyenletesen nyomjuk a zsák végét, a nyílást mindeközben vízszintesen tartva. Nem baj ha egyes helyekre kicsit több vagy kevesebb anyag kerül a végén korrigáljuk ezeket a helyeket.

A fuga száradása után egy bottal, csővel kikaparjuk a felesleges fugát, hogy sima legyen a rések közötti felület

11: Száradás után kaparjuk le a felesleget egy csővel, bottal, seprűnyéllel, kiskanállal vagy bármivel ami befér a két téglaszelet közé. Attól függően kaparjuk ki mélyen vagy csak felületesen a fugát, hogy milyen végeredményt szeretnénk. Mély fugánál többet, szintbe hozott fugánál kevesebbet.

Söpörjük le a felületet eltávolítva ezzel a fuga port és morzsákat. 1-2 nap száradás után kezeljük a felületet impregnáló szerrel vagy tégla olajjal.
SEMMIKÉPP SEM SZABAD ÉTOLAJJAL ILLETVE LENOLAJJAL KEZELNI A TÉGLÁT!!!

Ezek tévhitek és végérvényesen károsítják a burkolatunkat. Bontsuk ki az olajat, amit öntsünk egy edénybe, majd vigyük fel a felületre.