Vágott, szeletelt tégla webáruház

Impozáns szeletelt tégla kerítés – hogyan lesz kerítésed az utca ékessége?

Rengeteg stílusú tégla burkolatból választhatunk és ezeket különbözőképpen használhatjuk fel. 

Ebből a cikkből megtudod, miért érdemes kerítésedet szeletelt téglából készítened és mire kell odafigyelned. Hiszen  ha úgy vesszük, első dolog ami hozzánk érkező látogatóinknak szemet szúr, a kerítésünk. Egy tégla kerítés önmagában is markáns, megálmodójáról pedig karizmatikus képet sugall. Nézzük tehát mitől lesz szeletelt tégla kerítésed igazán pazar?

Szeletelt tégla kerítés építése

A munkafolyamatot egy 80 cm-es betonalap megépítésével kezdjünk. Ez azért fontos, hogy egyenletes, biztos felületre építhessük szeletelt tégla kerítésünket, figyelembe véve a fagyhatárt is. 

A betonalap elkészülte után zsalukővel folytatjuk a munkálatokat és elkészítjük a kerítés vázát, majd kiöntjük azt betonnal.

Ezután kezdhetjük kirakni a kerítés két oldalát szeletelt téglával, ízlés szerint külső vagy belső szeletekkel.

Miért praktikusabb a szeletelt tégla kerítés az egész téglákból kirakott kerítéssel szemben?

Ez az építési módszer azért praktikus, mert könnyen végezhetünk utólagos módosításokat. A tégla szeleteket könnyen le lehet vésni és visszarakni, ezzel biztosítva az egyszerűbb javítási körülményeket, változtatásokat, utólagos csinosításokat. 

Bár olcsóbbnak tűnhet, ha egész téglából szeretnénk felépíteni kerítésünket, hiszen akkor mindkét oldalon van már tégla, azt azonban számításba kell vennünk, hogy míg egy egész téglákból megépített kerítéshez szükséges 10 raklapnyi tégla, ez a mennyiség szeletelt tégla kerítésnél mindössze 1,5-2 raklap!

Végül a kivitelezés: igazán szép, egész téglából kirakott kerítést csak jó szakember tud csinálni, ami a jelenlegi piacon 3-4x-es kivitelezési árat jelent. Ezzel szemben a szeletelt tégla kerítés elkészítéséhez egy kis utánajárás és pár video után máris neki állhatnak a vállalkozó szelleműek. 

Ehhez segítségül ajánljuk neked videoinkat

Szeletelt tégla kerítés díszítése

Egy szeletelt tégla kerítés önmagában is impozáns, ám ha ez még valakinek nem lenne elegendő, a díszítéssel fokozhatja a hatást. Többféleképpen díszíthetjük elválasztónkat: különleges címeres téglákkal, boltívvel, vagy ablakkal és persze ezek kombinációjával. 

Nagyravágyóknak mindenképpen ajánljuk az ablakba kovácsoltvas elhelyezését is, ilyen biztosan nem lesz még egy az utcában! 

Építési- díszítési trükkök szeletelt tégla kerítéshez

Ajánljuk figyelmedbe sarokelemünket, mely kiválóan hasznosítható a boltíveknél és kerítésoszlopoknál. Ha a boltív elkészítésekor sarokelemet használunk, úgy fog tűnni, mintha állított téglából lenne kirakva. Oszlopok esetében pedig a sarokelemek felhasználásával azt a hatást érjük el, mintha a felület egész téglából lenne kirakva.

A szeletelt tégla kerítés teteje, annak ékessége

Szeletelt tégla kerítésünk, tetejével együtt alkot egész képet. A kerítés tetejét fedkőből készítjük el, mely lapra vágott tégla. A fedkövet sátor alakban toljuk össze, ez 3 féleképpen lehetséges: 

  1. Szabályos sátor alak: a 2 fedkő szimmetrikusan egymásnak támasztva
  2. Eltolt sátor alak: az egyik fedkő állítva, másik rajta túlnyúlva, nekitámasztva
  3. Több fedkő vízszintesen egymásra fektetve, egy pedig ferdén nekik támasztva

Az elrendezés és a szükséges fedkő mennyisége függhet a szeletelt tégla kerítés méretétől is. A lapra vágott tégla 30 cm hosszú, ha a kerítés is 30 cm széles, 1 helyett 2 fedkőre lesz szükségünk. 

Szeletelt téglából készült kerítésünk védelme, felüleletkezelése

Nem törik, nem reped, nem fagy szét a kerítésem? Gyakran ismételt kérdés és ha valaki kihagyja ezeket a fontos lépéseket, bizony lehet oka aggodalomra. 

Azért, hogy az időjárási viszontagságoktól megóvjuk kerítésünket, nem csak lehet, de kell is tenni! 

Ha a téglaszeletek felrakása után nem fugázunk, egy nagyobb őszi eső után a víz a mély járatokba hatolva egészen a felragasztandó felületig is eljuthat, lepattintva ezzel a téglaszelet szélét. 

Az impregnált szeletelt tégla kerítés, mindamellett, hogy 

  • nem vízkövesedik
  • nem szürkül
  • nem mohásodik
  • vízálló
  • nem fagy szét

kiemeli a színeket és egyedülálló, vizes hatást nyújt. 

Tégla kerítés fugázása

A régi, habarcsos fugázó esetén általános problémaként szokott jelentkezni, hogy az anyag kiporlik, az impregnálás után pedig a maradék is kipotyog az impregnálóval együtt. Ezt a habarcsot már a fugázó zsákból is nehéz kinyomni, a felületkezelés nem éppen könnyű vele és legjobb tudásunkat hasznosítva is előfordulhat, hogy nem azt a végeredményt kapjuk, amit elképzeltünk. Hogy a koszos, maszatos, téglák helyett – amit letakarítani sem egy leányálom – gyönyörű, műgyantás felületet kapjuk, ajánljuk a Weber Tec dísztégla fugázó-falazót. Nem sokkal drágább, mint a habarcsos változat, viszont ez a műgyantás habarcs utánzat teljesen szakszerűen használható, az áhított végeredmény pedig garantáltan nem marad el!

Tégla kerítés impregnálása

Kész vagyunk mindennel, a fal ki van fugázva, ki van száradva, le van takarítva, tiszta állapotban van, csak az impregnálás van hátra. Az időjárási körülményeket érdemes figyelembe venni és 10 fok fölött nekikezdeni az impregálásnak. A Bio impregnáló olaj narancsolaj és fenyőgyanta összetevőinek köszönhetően beszívódik a téglába, benne megköt, betömítve ezáltal a tégla kapillárisait, ennek köszönhetően hangsúlyosabbá téve a téglaszeletek színét. Úgyszintén biztosítja a téglaburkolatok fagyállóságát a fent már említett jótékony hatásokkal együtt!

A szeletelt tégla kerítés tehát nem csupán praktikussabb és talán mondhatjuk, hogy költséghatékonyabb is mint az egész téglából kirakott kerítés, ráadásul nem igényel nagy szaktudást. Egy házilag igényes kerítést mindössze egy kis utánajárással és alkotni vágyással könnyen elkészíthetünk, míg ugyanezt az egész téglából kirakott kerítésre nem tudnánk elmondani. 

Ha nem győzött meg a szeletelt téglából készült kerítés és mégis egész téglából építénél

Ha mégis inkább egész téglából raknád ki kerítésed, azt tanácsoljuk, hogy a kivitelezéssel mindenképpen szakembert bízz meg, az alapanyag kiválasztásánál pedig a kisméretű tégla ajánlott. Ennek egy nagyon egyszerű magyarázata van: könnyebbek a tagolások.

A mai értelemben vett szabványméret a kisméretű tégla, hosszúságában 5 cm-rel, szélességében 2 cm-rel kisebb a nagyméretű, régebbi típusú, mondhatni háború előtti szabványméretnél.

Itt üti fel a fejét még egy probléma, ami nem más, mint az, hogy korunk téglája, vagyis a mai gyártású kisméretű téglák közel sem olyan jó minőségűek, mint a régiek. Ezért tanácsoljuk, hogy ha egész téglából szeretnél építeni, akkor mindenképpen régi gyártású, bontott, autentikus téglát válassz!

2 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] illetve szeletelt tégla felhasználásával épített kerítés. Erről bővebben olvashatsz Szeletelt tégla kerítés cikkünkben! Színek tekintetében nincs túl sok lehetőség, vagy vörös színű téglából, […]

  2. […] folyamata. Ha többet szeretnél tudni az impregnálás és a fugázás folyamatáról, olvasd el Szeletelt tégla kerítés cikkünket, ahol videókat is találsz a gyakorlatot […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.