Napjaink méltán közkedvelt burkoló anyaga a szeletelt tégla. Talán nem árulunk el nagy újdonságot, de mai korunkban még nagyobb felhasználásnak örvend beltéren, mint kültéren. Hol a legpraktikusabb beltéren a szeletelt tégla burkolat? Hogyan használjuk fel a konyhában és milyen tégla konyha stílusok vannak? Te is szeretnél tégla konyhát? Vagy eddig még eszedbe sem jutott? Esetleg azt gondoltad, hogy a konyhában nem praktikus? Olvass tovább és ismerd meg a tégla adta fantasztikus lehetőségeket a konyhában is!

Falfelületek a házban, tégla a konyhában

A glettelt, festett, vakolt, tapétázott, csempézett felületek mellett méltán olyan népszerű a szeletelt téglával burkolt falfelület is. Az egyik legpraktikusabb felhasználási felület az előszoba és lépcső menti fal, hiszen ezeket a területeket rövid idő alatt beszennyezhetjük kezünkkel. Elég egy sáros cipő, melyet gyermekünk az udvarról érkezve levesz és a következő mozdulatával már össze is piszkolta a makulátlan falat. A kutyusra sem haragudhatunk, aki tudtán kívül szennyezi be a frissen festett falat. Ha nem szeretnéd időről időre újrafesteni az előszobát, megéri elkondolkoznod a tégla burkolaton!
A praktikussága mellett különlegessége miatt is közkedvelt burkolóanyag a szeletelt tégla olyan helyiségekben is, amire elsőre talán nem is gondoltál volna. Láttál már élőben tégla konyhát? Nincs az a konyha, amit ne dobna fel a tégla!

Tégla konyha trendek

Tapasztalatainkból kiindulva két felhasználó réteget tartunk számon, ha azokról beszélünk, akik a tégla konyha mellett voksolnak.
Az egyik megcsinálja konyháját fa burkolatból, a munkalap, illetve a tűzhely fölé pedig csempe helyett, a két bútor közötti helyet burkolja szeletelt téglával. (Fontos, hogy ezt le kell impregnálni kétszer, hogy mosható legyen – a főző résznél háromszor, hogy a felfröccsenő zsírokat is el lehessen távolítani.) Ez a réteg általában aljzatra is szokott vinni járólapot, ezesetben tehát a padló és a két konyhabútor közötti rész van kirakva.
A másik réteg a megszállott tégla imádó, aki kirakja a padlót és a két konyhabútor közötti részt szeletelt tégla burkolattal, ezt megfejelve pedig egész téglából kirakja a konyhabútorát. Így maga a konyhabútor teljes egészében téglából készül, melyet fa alapanyagú ajtó tesz még ízlésesebbé, eredményeképpen pedig egy igazán magával ragadó tégla konyhát kap!

Tégla konyha ötletek

A fent leírt megoldást tökéletesen el tudjuk képzelni egy erdei házban, ahol a téglából készült konyhabútor polcain fa kosarakban tárolhatjuk eszközeinket. A fa és a tégla összhatása a ropogó tűz mellett a hidegebb téli estékén is a természet melegét juttatja eszünkbe.

 

Az erdei kisház irányából kanyarodjuk most a városi életbe és képzeljük el a téglából kirakott konyhapultot a munkafelületen üveglappal!

 

Nézzünk meg még pár opciót!

Pl. kirakunk egy egész falat a konyhában téglából, a padlózat szintén lapra vágott téglából van kialakítva. Magasított, fából készült konyhasziget, hozzáillő bárszékekkel. Fenséges vacsora, pazar környezetben és mindezt otthonodban!

 

Előkelő, egyben varázslatos megoldás kicsit merészebbeknek továbbmenni és nem csak egy falat kirakni, de a hozzá kapcsolódó másik kettőt is. Esetleg boltívet kialakítani, melyet természetesen ablak szemöldökkel díszítünk. Loft tégla szeletek a falon, ameddig a szem ellát. A konyhabútor színe valamilyen semleges, ám annál érdekesebb krémes szín, mely tökéletesen hangsúlyozza a kontrasztos sötét gránitból készült konyhapultot. A fém tűzhely két oldaláról kovácsoltvas lámpák fénye, felülről pedig a fal síkjából határozottan kiemelkedő elszívóba ültetett spot lámpák barátságos fénye teszi magasztossá az összhatást. Ne feledkezzünk meg a kovácsoltvas lámpák mellett helyet kapó élő növényekről sem, amiknek sötét színű kaspója tökéletes összehangot képez a gránit pult és a krém színű konyhabútor sötét színű fogókái között!

 

Loft szerelmes vagy? Egyik falon loft tégla szeletek a fal teljes egészén. A mellette lévőn szintén világos színű csempe a konyhabútorok közötti részen. Vakítóan fehér konyhabútor, fém színű tűzhellyel, a konyhapulton fából faragott szoborral. A látvány lehengerlő, az anyagok különböző struktúrájuk ellenére is lenyűgöző harmóniában állnak.

 

Ha Te egy hétköznapibb, de mégis otthonos tégla konyhára vágysz, akkor is számtalan lehetőség közül választhatsz. Vörös tégla szelet végig a falon, kék konyhabútor, fehér konyhapult, egy szolid égősor felakasztva a tégla konyha falra pedig máris melegséget sugároz!

Sokszínű tégla konyha

Az imént felsoroltak csak pár példa volt, a lehetőségeknek csak a képzeleted szabhat határt!
Bármilyen elképzeléseid vannak, az a zseniális az egészben, hogy nem tudod elrontani, bárhogyan kombinálod a szeletelt tégla alapanyagokat!
Legyen csak sárgás szín a mediterrán stílus kedvelőinek, vagy csak pirosas, esetleg felváltva, vagy összevissza vegyítve.. ahány ember, annyi elképzelés, mi arra biztatunk, hogy merd megvalósítani, kialakítani konyhádat is úgy, ahogy azt te megálmodtad!

 

Ha kedvet kaptál a tégla burkolatokhoz és más helyiségekkel kapcsolatban is inspirálódnál, olvasd el Tégla nappali cikkünket is!