Téged is lenyűgöz az amerikai filmekben, sorozatokban látott tégla nappalik hatása? Esetleg lakberendezős magazinokban, vagy internetes felületeken szúrt szemet de fogalmad sincs hogyan tudod egész téglából kirakott fal hatását kelteni nappalidban? Ha nem rendelkezel túl nagy szaktudással de izgatja a fantáziád, vagy épp szükséged lenne egy kis inspirációra, ezt a cikket neked írtuk!
Mi szükséges a tégla nappalihoz? Milyen stílusok vannak és hogyan válassz? A mai trendekről és a tégla nappali előnyeiről röviden.

Tégla nappali: téglafal vagy tégla burkolat?

Amikor tégla nappaliról beszélünk, nagy valószínűséggel téglaburkolat felhasználására gondolunk. Ez azt jelenti, hogy a téglafalat utánozzuk, ugyanabból az anyagból alakítjuk ki. A különbség a kettő között, hogy az egyiket kőműves csinálja, aki építi a falat. Ebben a folyamatban nincs túl sok mozgástere a kivitelezőek, hiszen a falat egyféleképpen lehet építeni. Nem lehet variálni, hogy állítva, keresztbe vagy hosszába tegyük a téglákat, kis fugával vagy nagy fugával? Mindig ugyanúgy fog kinézni.
A másik lehetőség, hogy ugyanebből a téglából – az általunk újrahasznosított terméket, mivel mi már felszeleteltük, ez már tégla burkolat – burkoló viszi fel a falra vagy a homlokzatra. Ezesetben sokkal nagyobb a mozgástér, akármekkora fugát lehet alkalmazni, állítottan, ferdén, hullámosan..
Tehát amíg a kőműves megépíti a falat, a burkoló olyan burkolatot készít neked, amilyet Te álmodsz meg!

Tégla nappali stílusok

Ha azon gondolkozol, hogyan dobd fel téglával nappalidat, valószínűleg Te is látsz benne fantáziát. Csupán sarokelem, állított-, fektetett párkányelem, vagy ablak és ajtó szemöldök díszítésként történő felhasználásával is fantasztikus eredményeket érhetsz el! Ehhez szintén szolgálunk pár tippel cikkeinkben, ahol bővebben olvashatsz a sarokelem, vagy a párkányelemben rejtőző díszítő lehetőségekről!
Ezek mellé, az igazán káprázatos megjelenésért válassz ki egy falat, amelyet le szeretnél burkolni.
Mivel a lehetőségek tárháza majdhogynem végtelen, azt tanácsoljuk, ha nem vagy jártas a témában, nézz körül az interneten, milyen stílusokból választhatsz. Milyen legyen?
Tekintélyt parancsoló vagy kedves?
Hideg, vagy meleg színvilág?
Antik hatású vagy modern?
Bohém vagy letisztult?
Sötét vagy világos?
Gondolj bele, milyen nappaliban éreznéd magad otthonosan? Ami a legfantasztikusabb az egészben, hogy általad tervezett tégla nappalid saját formára alakíthatod, ennek köszönhetően a végeredményben visszatükröződik személyiséged! Saját formánkra kialakított környezetben élni az életünket pedig nem csak kiváltságos érzést, de magabiztosságot is ad!

Tégla nappali trendek napjainkban

Mai korunk divatja szerint nem az összes, hanem egy-egy fal van téglaszelettel burkolva, elkerülve ezzel azt a bizonyos “túl sok” érzést. Kétségkívül szép tud lenni az is, de napjainkban a trendi az, hogy egy, maximum két falat burkolnak a 7-8 falból. Ezek rendszerint fő falak, vagy kiemelni kívánt, mutatós falak.
Persze itt is csak a képzelet szab határt, egyik személyes kedvencünk egy igazán különleges megoldás:
Képzelj el egy nappalit, mely üveg ajtóval elválasztva, kültéren terasszal folytatódik. Páratlansága abban rejlik, hogy a nappali tégla falán használt burkolóanyagot folytatólagosan helyezték fel a kültéri részen is, tehát a terasz falán! A sarokelemeknek köszönhetően nem csak azt a látszatot kelti, hogy egész téglából van kirakva falfelületünk, de a térelválasztó üveg ajtó segítségével egybefüggő fal látványát kapjuk. Egyszerűen káprázatos!

Tégla nappali előnyei

Tudtad, hogy nem csak a burkolatot de még a fuga színét is megválaszthatod? Bár rengeteg féle szín létezik, mi az alap szürkét ajánljuk, ezzel nem tudsz mellélőni!
Tipp: amennyiben nem sajnálod rá a pénzt, illetve van erre ismerősöd… készíttethetsz egy látványtervet, ha igazán ütős végeredményt szeretnél. Bizonyos esetekben a fehér fuga nagyon ütős tud lenni, de más esetekben elképzelhető, hogy nem annyira illik oda. Amiért érdemes lehet pénzt áldozni erre az, hogy a fuga színét is rendkívül széles skáláról tudod kiválasztani, egy erre specializálódott szem pedig olyan lehetőségeket mutathat neked, amire nem is gondoltál!
Válassz a padlózatra a nappali tégla falához hasonló burkolatot, vagy színben eltérőt, ha kontrasztosabb hatást szeretnél elérni.
A tégla, természetességéből adódóan csodálatosan alkalmazkodik minden építési alapanyaghoz, úgy az üveghez, mint a fához vagy fémhez. Így nem kell aggódnod a végeredmény miatt, bármilyen berendezési tárgyaid is vannak!

Nappali téglafal tisztíthatósága

Neked is sok bosszúságot okoz a fal koszolódása? Olykor elég, ha vki nekitámaszkodik és a makulátlan fehér fal máris nem olyan vonzó látvány! Azokon a felületeken, amelyek gyakori súrlódás veszélynek vannak kitéve, megváltás lehet a tégla burkolat használata. Mindamellett, hogy nem nem látszanak pl. a kézlenyomatok, könnyű tisztítani is!
Plusz tippként szeretnénk megosztani veled, egyik kedvenc felhasználási felületünket: a lépcső menti falon. A tégla burkolatból kirakott falon nem látszanak az érintések, ráadásul kapaszkodási felületet is biztosít, mely rendkívül hasznos lehet kisebb gyermekeknél, akik esetleg a korlátot még nem érik fel!

 

Pontosan ugyanebből a szempontból lehet nagyon hasznos az előszobában történő felhasználás is.
A szeletelt tégla burkolat napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így a fent említett példák mellett, gyakorlatilag bárhol burkolhatunk vele. Legyen szó konyháról,fürdőszobáról vagy hálószobáról, mindenhova vannak tippjeinknek!
Tarts velünk ezen a stílusos tégla túrán és inspirálódj cikkeinkből!

2 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] azt vidd tovább! Használj fel egy, vagy több ötletet, kombináld őket tetszés szerint! Ha a tégla nappalihoz, vagy a konyhához szeretnél plusz inspirációt erről is olvashatsz […]

  2. […] nappali, a családi-társasági ünneplések fő színtere. A tégla nappali és a kandalló kialakításáról már írtunk, így most a hangsúlyt itt is a karácsonyi […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.