Mi az a párkányelem és miért van rá szükség? Szeretnél virágokat az ablakba? Hidd el, ez az elem ennél sokkal többre hivatott, mindamellett, hogy tökéletes helyet biztosít virágaidnak is. Milyen színben választható és milyen hatásfokozás érhető el a különböző méretek által? Olvass tovább, hogy részletes betekintést nyerj a párkányelem, mint védő- és díszítő alapanyag világába!

A párkányelemről általánosságban

Anyagát tekintve a párkányelem műemlék tégla, ebből következően a mérete igazodik a tégla szabványméretéhez. A párkányok jellemzően 6-7 cm vastagok – legyen szó lemez- vagy fából készült párkányról. A szabványméretekről a Tégla eredete című cikkünkben írunk részletesebben.
A színárnyalatot tekintve a vöröses és a sárgás színvilág mellett a loft stílust kedvelők is megtalálják a különleges szürkés-barnás színvilágot!

Magasztos vagy robusztus párkányelem?

Alapvetően kettő fajta párkányelem van, a kettő közti különbség pedig optikailag ütközik ki. Bár szokták mondani, hogy nem minden a külső, itt most igenis sokat számít. Nem mintha lenne rossz megoldás, csupán ízlés kérdése.
A műemlék téglából készült alapanyagok felhasználásukat követően magasztos megjelenést kölcsönöznek környezetüknek, ezalól a fent említett általános vastagságú párkenyelem sem kivétel.
A hatást azonban tovább fokozhatjuk egy vastag, 15 cm-es robusztus párkánnyal!

 

Fektetett és állított párkányelem

A fektetett párkányelem 6,5 cm vastagságú, ami az előbb említett általános vastagság. Ahogy arra a neve is utal, ez az elem a fektetett téglából készül. Ezzel szemben, ha a téglát az élére állítjuk, akkor az 15 cm. Ebben az esetben a tégla úgy van elvágva, hogy ugyanúgy, az élével a párkánybefogó alá megy – ez 3 cm szokott lenni.
A párkánybefogó 3 cm-rel van feljebb, mint az ablak, tehát 3 cm és 2,5 cm-es vastagságot vágunk, plusz a ragasztó, így a párkányunk tökéletesen illeszkedik az ablakhoz, robusztus megjelenést kölcsönözve a megszokottnál jóval nagyobb, 15 cm-es vastagságával. Ha neked ez az utóbbi kinézet nyeri el a tetszésed, állított párkányelemet kell használnod.
A két párkányelem más árban mozog illetve az állított párkányelemből természetesen több szükséges ugyanakkora ablak dekorálásakor.

 

Anyagfelhasználás

A kilógó vízorr általában 6 cm, tehát 6 cm-t lóg ki a fal síkjából, ennek jelentősége pedig funkciójában rejlik. Ez akadályozza meg, hogy a víz ráfollyon a falra. A vízorr kijön 6 cm-t a fal síkjából és bele is van vágva egy csepegtető vágás, aminek köszönhetően a víz anélkül tud távozni, hogy végigfolyna a falon, hosszú távon károsítva ezzel a ház falát.
Tipp: A vízorr, mint már mondtuk 6 cm, a tégla mérete 30 cm, tehát befelé van 23-24 cm. Mi van, ha 20 cm-es szigetelés van a falon és kevés ez a 23-24cm? Nem kell túlgondolnunk ezt a problémát sem, hiszen könnyű szerrel mellé rakhatunk egy lapra vágott téglát.
Cégünknél mindig számolunk egy anyagigényt, így kiszámoljuk azt is, hogy hány darab párkányelemre van szükség. Fektetett és állított párkenyelmnél ugyanúgy. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy megkapjuk az ablak méreteit.

Párkányelem vég

Párkányunk akkor lesz igazán kifogásolhatatlan, ha a párkány vége nem esik egy síkba az ablak síkjával. Ezt a célt szolgálja a párkányelem vég, mely kapható jobb és bal oldali változatban is, állított és fektetett párkányelemhez egyeránt. Erre azért is van szükség, mert ez a párkenyelem vég biztosítja, hogy ott se follyon le a víz közvetlenül a falon. Ez az elem tehát nem csak esztétikailag is kifogásolhatatlan megjelenést biztosít, de praktikus is!

 

Párkányelem védelme

Függetlenül attól, hogy a kertünkből, vagy zárt teraszunkról gyönyörködünk vöröses, sárgás, vagy szürkés árnyalatú, ablakunk alatt elhelyezkedő párkányunkban, ne feledkezzünk meg az impregnálásról, mely beltéren ugyanolyan fontossággal bír, mint kinti felhasználás esetén! Erről itt olvashatsz bővebben.

Díszítés párkányelemmel

Nincs tégla burkolatod az egész házban? Ha csupán ezért kételkedsz benne, hogy helye lenne nálad a téglából készült párkányelemnek, nézd meg a Széchenyi kastélyt. Az elegáns hófehér falak és a téglából készült párkányok együttesével letisztult, magasztos megjelenés társul az épülethez. Ezt egészítik ki az ablak szemöldökök, a födém résznél egy sor tégla, valamint 1-2 ajtónál a sarokelemek.
Ne félj tehát belekezdeni, de vigyázz, könnyen megszállottjává válhatsz a téglaburkolatoknak, hiszen felhasználásukkal könnyedén egyedivé, otthonosabbá vagy épp extravagánssá teheted lakásod, házad.

 

2 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ez utóbbi használatával robosztusabb hatás érhető el. A párkányelemről részletesen a Stílus a párkányelem felhasználásában cikkünkben […]

  2. […] Mindkét termék maradéktalanul betölti a kívánt funkciót, éskiegészítő termékként rendelkezésre áll a hozzájuk tartozó párkányelem vég is. Az állított- és fektetett párkányelem közti különbség leginkább megjelenésében jelentős, erről részletesebben olvashatsz a Stílus a párkányelem felhasználásával cikkünkben. […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.