Gondolkozol rajta, hogy érdemes-e ősszel építkezésbe kezdeni? Befejezendő munkálatok maradtak? Esetleg csinosítanád otthonod? Az esős időszak beköszöntéhez több előny is társul, mint az elsőre gondolnád.
A következőkben bemutatjuk ezeket az előnyöket, és az őszi időszakban legnépszerűbb szeletelt tégla burkolatokat. Plusz tippekkel szolgálunk a rusztikus tégla burkolatok felhasználását illetően és azok számára is van pár ötletünk, akik már végeztek az építési munkálatokkal!

 

Miért érdemes ősszel építkezni és beszerezni a szeletelt tégla burkolatokat?

 

A legnagyobb motiváció ahhoz, hogy belekezdj az őszi építkezésbe, ha tavasszal már elkészült otthonod kényelmét szeretnéd élvezni. Valóban jobban hangzik az ízlésesen kialakított udvaron élvezni a nyári estéket, mint a forró napsütésben kemény fizikai munkát végezni, este pedig a munkaeszközök és építkezési törmelékek kupacait kerülgetni.
A fő indok mellett több okot is fel tudunk sorolni az őszi építkezés mellett.

 

1. Ősszel fény derül a beépíteni kívánt terület jellegzetességeire:

Tisztán láthatjuk a hidrogeológiát is, mivel a víz jelenléte a helyszínen folyik, megfigyelhetjük mennyire mocsarasodik a talaj. 

 

2. Szilárdabb és tartósabb alapozás:

Ősszel, a ház alapja nincs egyenetlen szárításnak kitéve, így az szilárdabb és tartósabb lesz anélkül, hogy további költségekkel járna.

 

3. Kiváló minőségű építőipari szakemberek állnak rendelkezésre:

A nyári építkezések befejeztével nagyszámú képzett munkaerő szabadul fel, ráadásul ebben az időszakban az építési ütemtervek nem olyan sűrűek, és a munka minősége növekszik.

 

4. Csökken az anyagköltség: 

Nő az építőanyagokat értékesítő cégek ajánlata, ezért ilyenkor a megszokott helyett akár kedvezményes áron is hozzájuthatnunk a szükséges anyagokhoz, míg a tavasz általában áremelést hoz. 

 

Ez utóbbi kiváltképp motiváló szempont lehet abban az esetben, ha már élvezheted az elkészült házat és a nyári építkezés befejeztével csupán a csinosítási munkálatok maradtak. Amit pihenésre vágyva tavaszra hagynál. Ez érthető is, ám érdemes körülnézni és beszerezni a felhasználni kívánt szeletelt tégla burkolatokat még a tavaszi áremelés előtt!

 

 

Csinosítási munkálatok szeletelt tégla burkolattal

 

Általánosságban elmondható, hogy tavasszal kezdenek el építkezni az emberek és őszre érik el azt a fázist, hogy befejezik a homlokzatot, kerítést, kocsibejárót. Ez az az időszak tehát, amikorra végstádiumba kerülnek az építkezések és apróbb munkálatok maradnak hátra, mint például a burkolatok felhelyezése.

Az építkezésnek talán a legizgalmasabb része is ez egyben, mikor a ház mondhatni, hogy már biztonságosan lakható és a nyári hajtás után kényelmesen csinosítható. Ez a burkolatok, a várva várt szeletelt tégla alkalmazásának időszaka is.

 

Melyek a legnépszerűbb szeletelt tégla burkolatok az őszi időszakban?

 

Viacolor tégla térkő:

Rendkívül keresett termék udvar, terasz, kocsibeálló burkolásához, mely elérhető:
– 14 cm-es
– 10 cm-es
– 6 cm-es változatban is.
Az, hogy melyik a legideálisabb választás, több dologtól is függ, többek között a terheléstől. A választásban segítségedre lehet a térkő kiválasztásáról írt cikkünk, melyet itt olvashatsz el.
Ha nem szeretnél egész télen sárban sétálni a bejáratig, ne habozz!

 

Szegélykő:

Nem csak funkciójában elengedhetetlen, de esztétikailag is jelentős mértékben hozzájárul a burkolt felület látványához.
Szintén népszerű anyag térelválasztó használataként, például virágoskert szegélyezéséhez.
Nincs máshol szeletelt tégla az udvarodban? Még ez sem lehet probléma, hiszen természetes megjelenésével a tégla tökéletesen illeszkedik más anyagokhoz.

Dobd fel az udvarod a bontott műemlék téglából készült szegélykővel és élvezd a rusztikus látványt!

 

Fedkő:

A kerítés elkészültével az utolsó darabok is a helyükre kerül, jelen esetben a fedkő, vagyis a kerítés fedlap tégla alapanyagból. A kerítés esetében ez a záróelem, jelentős funkcionális szereppel bír, hiszen megvédi a kerítést a csapadéktól és a szennyeződéstől.

Erről bővebben olvashatsz a termék leírásában ide kattintva.

Funkcionális szerepe mellett kiváló díszítőelem is: alkalmazhatod egy rétegben vízszintesen, vagy 2 darabból sátort képezve, valódi éke lesz kerítésednek!

 

Párkányelem:

Sok esetben előfordul, hogy elkészül a ház és kezdetét veszi a fejtörés: mi legyen a párkánnyal – ami nincs!? A szeletelt téglából készült párkányelem népszerű termék ezekben az esetekben. Mindamellett, hogy mutatós, gyorsan és könnyen felrakható és körülbelül olyan árban jön ki, mint egy műanyag párkány.

Válaszd az állított párkányelemet vagy a fektetett párkányelemet a valódi rusztikus hatásért!

Mindkét termék maradéktalanul betölti a kívánt funkciót, éskiegészítő termékként rendelkezésre áll a hozzájuk tartozó párkányelem vég is. Az állított- és fektetett párkányelem közti különbség leginkább megjelenésében jelentős, erről részletesebben olvashatsz a Stílus a párkányelem felhasználásával cikkünkben.

 

Egyéb lehetőségek szeletelt tégla és bontott egész tégla felhasználásával

 

Elkészült a ház, fenséges a szeletelt tégla kerítés és csodás viacolor tégla térkő borítja az udvart. Nem maradt más az őszre de szeretnéd kihasználni a kellemes időjárást?
A következőben felsorolunk még egy pár lehetőséget, melyek nagy népszerűségnek örvendenek ebben az időszakban építés tekintetében.

Kemence bontott egész műemlék téglából:

 

A szeletelt tégla burkolatokkal ellentétben ez esetben bontott egész téglára lesz szükséged, valamint szakemberre, hiszen a tégla kemence megépítése szakértelmet kíván. Ez azonban ne vegye el a kedved, fordulj hozzánk bizalommal ha alapanyagra, vagy megbízható kivitelezőre van szükséged!

 

Tűzrakó rusztikus szeletelt téglából:

Nem csak a nyári estéken, de ősszel akár napközbeni összejöveteleken is élvezheted a szeletelt tégla felhasználásával készült egyedi tűzrakóhelyet, melyet némi hozzáértéssel akár saját kezűleg is kialakíthatsz. Élvezd a hűvösebb, őszi napokon is meleget árasztó tűzrakóhely különleges, rusztikus hatását sütögetés közben!

Vintage nyári konyha:

Ha még az ősszel belevágsz, tavasszal már élvezheted fantasztikus nyári konyhád előnyeit, ahonnan kimozdulni sem lesz kedved! Családi és baráti összejövetelek közkedvelt helyszíne nem csak napközben, az esti megvilágítás még hangulatosabbá teszi a szeletelt tégla felhasználásával kialakított nyári konyhát. Kezdj hozzá még most, hogy tavasszal élvezhetsd a különleges vintage hatást!

Rusztikus hatású téli kert:

Azok számára, akik a hideg időjárás ellenére is szívesen töltenek időt a ház falain kívül a természetben gyönyörködve, ideális megoldás lehet a téli kert. Ennek számos fajtája létezik és rengeteg lehetőség rejlik benne. A kedvelt szabadidős tevékenységtől függően teljesen személyre szabottan alakíthatod ki: olvasó szobától elkezdve a virágoskerten át, egészen a családi összejövetelek kedvelt helyszínéig bármi lehet. Itt csak a saját képzelet szab határt!
Ha ötletre lenne szükséged, vagy részletesebben olvasnál, ajánljuk a Hogyan alakítsd ki téli kerted tégla felhasználásával? cikkünkket!

 

 

Legyen szó tehát most induló építkezésről, az elkészült ház, illetve udvar csinosításáról vagy egyéb lehetőségekről szeletelt tégla burkolat felhasználásával, az ősz kedvező időszak az alkotásra. Ne félj belevágni most és élvezd munkád gyümölcsét a tavaszi, nyári, hónapokban!