Térkő választása

Fényűző hatást szeretnél elérni, vagy inkább a hagyományos megoldásokat preferálod? Terasz, kocsibeálló, járda, lépcső, vagy a medence köré… az már biztos, hogy térkő lerakását tervezed, de nem tudod hogyan kezdj neki? A legelső és ezáltal legfontosabb lépés a térkő kiválasztása, hiszen ennek színben, formában, mintában harmonizálnia kell otthonod hangulatával.

Mi alapján válassz térkövet?

Egyáltalán mekkorát?

Van-e jelentősége a méreteknek, vastagságnak és a felhasználásnak?

Színes vagy színezett?

Könnyű elveszni a lehetőségek tárházában, de hidd el, nem bánod meg, ha ennek elég időt szentelsz!
Kezdjük is egy kis kedvcsinálóval és nézzük meg, mik a jól megválasztott térkő előnyei!

Térkő előnyeiről általánosságban

Mindamellett, hogy többféle szín, forma és méret közül választhatunk, szükséges javítás esetén a térkő könnyen bontható és javítható, a bontást követően pedig visszaállítható eredeti állapotába. A bontott burkoló anyagot újra felhasználhatjuk, mely ezután is fagy- és kopásálló lesz. Könnyen tisztítható, lerakás után pedig azonnal terhelhető és esztétikus megjelenést biztosít.

Egy jól megválasztott térkő stílust visz otthonodba. Lerakása precizitást és hozzáértést igényel, de vállalkozó szelleműek egy kis segítséggel és kellő odafigyeléssel büszkén csodálhatják saját kezük munkáját hazatérve.

Térkő választás vastagság szerint

A térkövek vastagságában nagy eltérések nincsenek, majdnem mindegyik térkő 5-, illetve 6cm vastagságú. Bár gyártanak 4cm vastagságú térkövet is, szeretnénk felhívni a figyelmet hogy vékonysága miatt ez már törékenyebb, nem elég strapabíró így kevésbé terhelhető.
Ami miatt szóba kerülhet a vékonyabb térkő választás, amikor nincs elég hely, pedig szükséges lenne, hogy elférjenek egy már régebben kialakított helyen pl. egy ajtó alatt. A szintezésben ezesetben nem tudnak elég mélyre lemenni így hasznos lehet a vékonyabb. Standardben tehát a 6cm vastagság az elfogadott, ez szükséges, hogy a teherbírási szempontoknak megfelelően rakjuk le a térkövet.

Térkő felhasználási trendek régen és ma

Talán emlékszünk még a rendszerváltás előtti trendekre, a balatoni hullámkőnek nevezett burkolóanyagra, melyet előszeretettel használtak közhelyeken. Az egyszerű formák ár-érték arányának köszönhetően (még ha nem is oly mértékben, de) napjainkban is népszerűek kisebb költségvetésű vállalatoknál.
Mára már többféle szín és hatás közül is választhatunk melyek egyedi felhasználásuknak köszönhetően pazar megjelenést biztosítanak. Itt már csak a saját képzeleted szab határt! Hiszen nem csak a színeket, de a méreteket is kombinálhatod.

Szeletelt tégla térkő

A rusztikus hatás eléréséhez válassz különböző méretű térköveket!

Ha valóban ámulatba ejtő hatást szeretnél elérni, van egy tuti tippünk! Különböző méretű téglák pl. 8cm, 12cm és 23cm hosszúságú téglák 1 nm2-en belül történő egyidejű felhasználása, össze-visszaságával erős tagolást ad a térkövezett területnek. Az 5-6-8 féle méretű téglákból történő kialakítás magas szintű szakértelmet kíván meg, ráadásul nem kíméli a pénztárcád sem. Cserébe viszont egy igazán egyedi, rusztikus hatást eredményez, melynek egészen biztosan csodájára járnak majd nem csak a környékbeliek! Ezt a módszert hívják barabás téglának.

Térkő választás méret szerint

 

Hosszúságukat tekintve 8cm-től egészen a 23cm-ig mindenféle hosszúságot találunk, az elkészítésnél csak

a szélességet szelektáljuk külön. Ezek a 14es, 10es és 6os. Cégünknél legkelendőbb a 14-es, ami az eredeti műemlék tégla szélesség. Előző bem

utató udvarunk is ebből a termékből készült melyet csigamintával bolondítottunk meg. Ha nem jártál még nálunk, látogass meg minket ahol személyesen tudunk segíteni kérdéseid megválaszolásában, valamint megtekintheted többi termékünket is és nem utolsó sorban inspirálódhatsz!

A 6os szélességű térkő vékony, hasábos formájának köszönhetően kiváló a parketta minta kialakításához.
Bár gyakorlati felhasználásukat illetően nincs különbség a térkövek szélességében, mivel a 10-es tégla és 6-os tégla méret már egy vágott, szabályosabb méret, funkcióját tekintve a 6os méretre mondhatjuk, hogy sűrűbben egymás mellé rakható. Ez praktikus lehet olyan területeken, ahol székek vannak lerakva, így elkerüljük, hogy a szék lába beragadjon a lyukba vagy az összeeresztésekbe, tehát nem billeg annyira. Teraszokon ezért meleg szívvel ajánljuk ez utóbbi méret lerakását.

Foglald keretbe választott térköved!

Ha már a méreteknél tartunk, röviden kitérünk a szegélykövekre is, melyek nagyrésze egész nagyméretű téglából van, általános mérete a 14x28cm. Némelyik 26-, 27- vagy 28cm, ezért adunk belőle 4 darabot egy méterbe, így bőven több lesz mint egy méter. A legnagyobb gonddal kiválasztott térkövet is tanácsos szegélyezni. A szegélykő nem csak impozánssá teszi a burkolt területet de több szempontból is előnyös.

Térkő választása szín alapján

Cégünknél sárgás és vörös színvilágból választhatsz, kiegészítve ezek rengeteg árnyalatával.

Ezek egyenként, de kombinálva is stílusos megjelenést kölcsönöznek legyen szó bármilyen felhasználásról.

Színezett vagy műemlék téglából készült térkő?

A természetes színeken kívül gyártanak színezett térköveket is. Az eljárás során egy koptató réteget raknak a burkolóanyag felső rétegére. Ezek alapvetően nem rossz minőségűek, viszont ha ráesik valami és felpattan, a koptató réteg alatt szürkés anyagot látunk. Ebben a tudatban tanácsos válogatni az antracit, vöröses, sárgás, szürkés-barnás színezett térkövek széles palettájáról.

A megfelelő térkő kiválasztása után jöhet a kivitelezés!

Fedett terasz és nem fedett terasz esetén, de csúszásmentessége miatt a térkő medence köré is kiválóan felhasználható. Lépcső, járda folytatása, kocsibeálló sőt újabban a kerítés elemek egymásra falazásához is kelendő burkoló anyag.
Bármelyik térkőre esik választásod, rengetegféleképpen alkalmazhatod, esetenként akár különböző minták kialakításával is!
Légy kreatív, engedd szabadjára képzeleted és ha csak a kivitelezésnél akadtál el, akkor is fordulj hozzánk bizalommal, kapcsolat felvételi oldalunkon!

1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] A választásban segítségedre lehet a térkő kiválasztásáról írt cikkünk, melyet itt olvashatsz el. Ha nem szeretnél egész télen sárban sétálni a bejáratig, ne […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.