Mozaik? Téglából? A legkülönfélébb minták kirakása szeletelt téglából? Lehetséges? Az egyedi dekortégla számtalan lehetőséget biztosít otthonod csinosítására kültéren és beltéren egyaránt. Létezik, hogy nem kell fugázni sem? Felületkezelt vagy kezeletlen? Mi a különbség? Milyen színekben és milyen kiszerelésben érhető el? Ebben a cikkben választ kapsz a felmerült kérdésekre és bemutatjuk neked az egyedi dekor tégla terméket, annak előnyeit és felhasználási módját. Tippekkel és ötletekkel látunk el! Ha színt szeretnél vinni már meglévő szeletelt tégla burkolatodba, vagy egy silány felületet szeretnél élettel megtölteni, ezt a cikket neked írtuk! Nincs szakmai tapasztalatod és félsz belevágni? Akkor pláne tetszeni fog!

 

 

Az egyedi dekor tégláról általánosságban

 

A felületkezelt egyedi dekor tégla alapanyagában tégla, mely a tégla belső szeletének előállítása során keletkező termék. Alaktalan, vastagsága azonban fix. Kétféle típusa van:
– Egyik esetben megőrizve a termék eredeti állapotát hasznosítjuk.
– Másik verzió, mikor hengermalom segítségével felületkezeljük a terméket, finomítjuk a felületet, kopottas hatást elérve ezzel.
A koptatottnak van egy kis rádiusza, ami a koptatás során kialakult ív. A nem koptatott felületű egyedi dekortégla ezzel szemben élesebb szélekkel rendelkezik.
A két terméket külön kezeljük, külön tároljuk, négyzetméterenként ládában vásárolható meg, mivel a csomagolás e termék esetében problémás.

 

Az egyedi dekor tégla színvilága

 

Színvilágát illetően az eredeti, bontott műemlék tégla színei köszönnek vissza. A mediterrán és a vöröses színű egyedi dekor tégla nincs szín szerint szelektálva, vegyesen vásárolható meg, még izgalmasabbá téve ezzel megjelenését. A sárgás és vöröses színek összhatása harmonikus környezetet teremt otthonodban.

 

 

Az egyedi dekor tégla felhasználási területe

 

Szoktuk mondani, hogy a tégla, természetes alapanyagából fakadóan könnyen felhasználható, bátran kombinálható egyéb anyagokkal. Az egyedi dekortégla +1 praktikussága alakjának köszönhető, hiszen adottságaival bármilyen íves mintázatot kirakhatsz, bárhova be tudod illeszteni. Szaktudás nélkül felhelyezhető, így ha nem rendelkezel túl nagy tapasztalattal e téren, akkor is meleg szívvel ajánljuk.

 

Miután felvitted a ragasztót a falra, egész egyszerűen csak bele kell nyomkodni a darabot és mellé rakni a következőt. Nem kell hozzá más, csak szemmérték. És persze némi kreativitás, de a továbbiakban ehhez is adunk pár tippet!
Egy fontos dolog, amire nem árt figyelned: a szegélyeknél érdemes megvágni, hogy szabályos legyen az alsó és felső szegély rész – pl. ha konyhában hasznosítod, a konyhapult belső részénél.

 

Ötletek egyedi dekor tégla felhasználásához

 

Ha teljesen üres falfelületedre szeretnél egy csipet izgalmat vinni, remek választás minták kirakására.
Ennek a különleges dekor tégla burkolatnak, irodánkban egy külön sarkot szenteltünk.
Padlótól egészen a plafonig, lefelé szélesedve kandalló benyomását kelti, ez a rendkívüli látvány pedig újra és újra elvarázsolja a hozzánk érkezőket!

 

Egy szeletelt tégla burkolattal kirakott ház önmagában is ellenállhatatlan, kiváló díszítés lehet azonban 3-4 sor beiktatása az egyedi dekor tégla felhasználásával. Ha páratlan megjelenést szeretnél, ezt mindenképpen próbáld ki!

 

Exkluzív dizájnra vágysz? Használd fel az egyedi dekor téglát kertedben, rakj ki egy nagyobb területet, kisebb kövekből vagy kavicsból pedig rajzolj bele mintát!
Tipp: először is rajzold fel a mintát! És ne fogd vissza magad, engedd szabadjára képzeleted! Legyen az egy szerteágazó fa, a saját monogramod, vagy bármi ami téged jellemez, vagy neked tetszik. Kezdd a minta kirakásával! Ehhez használd a kifejezetten erre a célra való kavicsainkat, és valósítsd meg elképzeléseidet. A művelethez nem szükséges szakember, otthoni körülmények között, amatőröknek is ajánljuk.

 

Ha Te kreatív vagy, ennek a terméknek a felhasználásában kiélheted alkotási vágyad! Miközben forgatgatva helyezgeted a darabokat a legideálisabb pozíciót keresve, hogy némiképp passzoljanak a sárgás-vöröses egyedi dekortéglák – csak erre összpontosítasz, a külvilág arra a kis időre megszűnik létezni, és amikor minden darab a helyére került, büszkén tekinthetsz munkád gyümölcsére. Gondoltad volna, hogy ilyen üdítő is lehet a burkolás?
A precízebbek harapófogóval még kicsit megdolgozzák a dekortégla szélét, hogy jobban passzoljon – persze ez a koptatott esetében nem működik, hiszen akkor éles lesz a széle.

 

 

Az egyedi dekor tégla előnyei

– méltányos árú
– könnyű rakni
    – sokszínű felhasználás (önmagában nagyobb felületen, vagy díszítésként, illetve tégla burkolatokkal vagy más anyagokkal vegyítve)
– nagyon könnyű fugázni

 

Az egyedi dekor tégla fugázása

A már megszokottól eltérően, az egyedi dekor tégla másféle fugázási technikát igényel. Ez azért van, mert annyira nagy a tagolás, hogy a fugázó zsákkal való fugázás rendkívül kimerítő folyamat lenne ebben az esetben. Felesleges és nem is érdemes ezt az eljárást alkalmazni, helyette 2 opció van:

 

1.    Nem fugázunk

Fontos kihangsúlyozni, hogy a fugázás csak falon történő burkolás esetében hagyható el és akkor is csak beltéren! Kültéren ez a lépés nem elhagyható, hacsak nem extra fedett helyről van                   szó, hiszen a megfagyott víz, maradandó károkat okozhat!

 

 

2.     Az aljzatnál használatos fugázási módszert alkalmazzuk

Minden szeletelt tégla burkolat esetében, amit földre rakunk le járólapnak, ugyanazt a technikát alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy az elején egy rétegben leimpregnáljuk az anyagot leragasztás           után. Az impregnálás után képződik egy olyan réteg rajta, ami taszítja a vizet, tehát fugázás közben nem szívja ki a fuga az anyagból a vizet. Ezáltal egy olyan mázas kerámia felületet kapunk,             mint a csempe esetében. Következő lépésként ugyanazzal a burkoló eljárással, amivel a mázas kerámiát és a csempét rakják, (a gumis fugázással és szivacsos lemosással) ugyanazt                                 a technológiát alkalmazva lehet fugázni. A végén fel kell mosni 2-3x foltmentesre, ezt követően kell még 2x impregnálni!
Eggyel többször kell tehát impregnálni, mivel az első, a sok dörzsöléstől és mosástól szinte megszűnik, cserébe viszont megspórolható a fugázás teljes folyamata.
Ha többet szeretnél tudni az impregnálás és a fugázás folyamatáról, olvasd el Szeletelt tégla kerítés cikkünket, ahol videókat is találsz a gyakorlatot illetően!

 

 

Bízunk benne, hogy felkeltette érdeklődésedet ez a fantasztikus termék. További inspirációért és ötletért szemezgess a blogunkban, vagy látogass el bemutató udvarunkba!