Címeres tégla

Előző cikkünkben bemutattuk a tégla eredetét, általános jellemzőit és adtunk néhány kivitelezési tippet. Most a tégla különlegességekre helyezzük a hangsúlyt, illetve a tégla különlges felhasználási lehetőségeire. Olvass tovább, hogy többet megtudj a címeres, a barabás vagy a padlás tégláról! Miért olyan különleges a címeres tégla? Mennyibe kerül és honnan lehet beszerezni? Valóban olyan jó alapanyag a padlástégla? Mivel tudod kiváltani és mi az a barabás tégla? Mi köze a tégláknak a fűtéshez?

Mi az a címeres tégla?

Ahogy a tégláról szóló cikkünkben már írtuk, hazánkban a téglával kapcsolatosan a 13. századból száramaznak az első leletek. A 14. században a földesurak és városiak kiváltsága volt a téglagyártás. Az arra illetékes személyek engedélyt kaptak ennek a tevékenységnek a folytatására, az engedély mellé pedig  egy címert, ezt a címert pedig belenyomták a téglába. Ezzel is magyarázható az, miért nem gyártanak napjainkban címeres téglát. A címer által viszont gyönyörűen visszavezethető, hogy melyik téglát ki és melyik időszakban gyártotta.

A címeres téglák szerelmeseinek azonnal egy jó hírrel szeretnénk kedveskedni, cégünknél ugyanis 60-80 féle címeres tégla közül választhatnak!

Cégünk tagja a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesület-nek, akik időszakonként meglátogatnak minket.

A címeres tégla árfekvése

Ha valaki nem ért hozzá, vagy eddig egyáltalán nem is tudott a címeres tégla létezéséről, annak fontos tudnia, hogy nem hasraütésszerűen vannak beárazva a téglák. Pl.: a Kőbányai Téglagyár kalapácsos téglájából (KT), rengeteg van, ezért ezek 500Ft környékén mozognak. Innen megyünk feljebb, a magyar címeres tégla 3-5000Ft, de találhatunk igazán ritka címeres téglákat is, amelyek ára akár 100.000-200.000.-Ft is lehet darabonként. Ezek már az 1700-1800-as évekből származó címeres téglák.

A címeres téglák ára tehát meglehetősen széles skálán mozog, melyet a gyűjtők határoznak meg pl. a szerint, hogy milyen gyakori előfordulású Magyarországon az adott címeres tégla.

Mi bátorítunk rá mindenkit, hogy ha építkezésbe kezd, nézzen körül a címeres téglák világában. Megéri a beruházást, hiszen a rengeteg féle-fajta címeres tégla közül mindenki megtalálja a neki leginkább tetszőt, anyagi forrásaihoz illeszkedve.

Egy meleg estén a nyári konyhában ülve felemelő érzést ad egy címeres tégla látványa, ahogy megjelenésével a múltba repíti gondolatainkat!

Címeres tégla

Mi az a padlástégla?

Mint arról neve is  cselesen árulkodik, ezt a téglát régen a padlásra gyártották. De hogyan alakult ez ki? Régen, a háztetők készítésekor – lévén, hogy fafödém volt mindenhol – a fagerendák közé salakot hordtak föl szigetelő anyagként. Ennek a hátránya viszont csupán annyi volt, porolt, büdös volt és nem is soroljuk tovább. Ez így viszont a szó szoros értelmében nem volt könnyen járható út. Kiküszöbölve ezt a problémát, a salaknak a tetejére padlástéglát gyártottak, aminek eredményeképpen, a felhasználást követően egy ízlésesen burkolt felület állt rendelkezésre, bármire is használták ezt a területet.

 

A Padlástégla mérete

Régi gyártású tégla lévén nincs egy szabvány méret.

Szélessége: 15-16cm
Hosszúsága: 25-27cm
Vastagsága: 4-5cm

Színvilága vöröses és sárgás árnyalatú, attól függően, hogy milyen agyagból készítették. Ezenkívül létezik cirmos változat, de méreteiben találhatunk az általánostól eltérőt is, pl. 20x20cm-est vagy 16x26cm-est, illetve hatszögletűt. A különlgesebb példányoktól eltekintve, a budapesti bérházak padlásain jellemzően az általános téglalap alakú padlástéglákat találjuk.

A Padlástégla felhasználása, helyettesítése

Talán ritkább előfordulása miatt, de napjainkban igen keresett alapanyag a padlástégla.
Jellemzően aljzatra keresik, kohányban beltérre, vagy kültérre teraszra.
Ennek ellenére mi helyette a cégünk által is forgalmazott lapra vágott téglát javasoljuk, mert a padlástéglát:

  • nem tudja pótolni, helyettesíteni
  • nem tud még többet kérni belőle
  • nem tudja tovább bővíteni

Lapra vágott tégla termékünk ugyancsak régi típusú tégla, ugyanazokkal a méretekkel rendelkező tégla van ketté vágva, 3,5cm vastagságával, éppenhogy egy kicsivel vékonyabb, viszont ugyanolyan járófelüleletet biztosít hasonló méretekkel. Előnye, hogy pótolható, bővíthető, szintén megtalálható a már említett vöröses és sárgás színvilágban.

Tudjuk, hogy nehéz szemléletet váltani, főleg, ha Te már elképzelted a padlástéglával kirakott felületet. Érdemes azonban átgondolni a fent említett hátrányokat. Főleg, ha szeretnéd átélni az érzést, hogy a burkolt felület kelleme felülmúlja képzeleted.

Ha padlófűtésben vagy falfűtésben gondolkozol:

Padlófűtéshez a padlástégla mellett szintén ajánlani tudjuk a már említett lapra vágott téglát, mely majd 4cm-es vastagságával itt is kiváló helyettesítő opció.

Falfűtéshez pedig meleg szívvel ajánljuk a szélső szeletet, mely 2-3 cm vastagságával ugyanúgy megtartja, szétoszlatja a hőt.

Barabás téglakő

Ez a fantázia név laikusok számára félreértést okozhat, ezért szeretnénk most ezt a kérdéskört is körbejárni. A barabás téglakő ugyanis színtiszta betonból készült, jellemzője pedig felhasználásában rejlik, miszerint 1 m2-en belül több méretet használunk fel. Erről bővebben itt(3) olvashatsz, vagy gyere el hozzánk, ahol bemutató udvarunkban a barabás téglakővel kapcsolatosan is inspirálódhatsz!